Serves 4–6
For the meatballs
• 1 mão de endro e salsa finamente picadas
• 300g porco picado
• 300g bife picado
• 1 ovo grande
• 100ml leite
• 75g pão ralado
• 1 colher de cha de allspice (pimenta-da-jamaica)
• sal e pimenta preta
• azeite
For the sauce
200ml de caldo de frango ou carne (usei caseiro)
2 colheres de sopa de leite
1 colher de sopa (rasa) de farinha
1 colher de sopa de manteiga
2 colheres de sopa de leite
1 colher de sopa (rasa) de farinha
1 colher de sopa de manteiga
• doce de mirtilo
Set aside a few of the herbs, then put the rest into a large
bowl with the pork, beef, egg, milk, breadcrumbs and allspice. (única diferença
é a cebola refogada...)
Add a good pinch of salt and pepper, then get your clean
hands in there and scrunch and mix it well.
Divide the mixture in half, then pat and roll each half into
a sausage shape. Cut each one into 15 equal pieces, then wet your hands and
roll 30 little balls.
Keep wetting your
hands as you go so you get nice round elegant meatballs.
Put them on a large oiled tray, then cover with clingfilm
and pop into the fridge for 1 hour to firm up.
When you're ready to cook, put your largest pan on a medium
heat and add a glug of olive oil.
Once hot, add the meatballs and fry gently for 10 to 15
minutes, tossing occasionally, until they are golden brown.
Transfer the meatballs to a large plate.
Entretanto leve outro tacho ao lume com a manteiga e deixe derreter. Junte depois a farinha e deixe cozinhar um pouco até começar a ganhar cor. Vá acrescentando depois o caldo de frango bem quente, aos poucos e poucos, até obter um molho cremoso e espesso, e por fim junte o leite, mexendo mais um pouco. Reserve.
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